Egentligen är det inte så svårt

Egentligen är det inte så svårt…

Att återställa välfärden menar jag. Det är mycket som behöver återställas efter årtionden av nyliberala härjningar, men det är möjligt att åstadkomma. En förutsättning är dock att vi överger vanföreställningar om att en oreglerad marknad fixar allt från tåg som går i tid till humana socialförsäkringar. ”Den osynliga handen” är en myt.

Klimatet

Det kan verka underligt att börja med att prata om klimatet när vi i början av texten har betonat vikten av att reparera välfärden. Men utan ett stopp på utsläpp av växthusgaser, så kommer det inte att finnas någon välfärd kvar att reparera. Alla resurser kommer att gå åt till att bekämpa skogsbränder och översvämningar, kompensera för ökade matpriser. Vi kommer naturligtvis också få ta emot ett ökat antal klimatflyktingar.
Ett scenario med flera väpnade konflikter över resurstillgångar i vårt närområde är tyvärr inte osannolika.

Men egentligen är det inte så svårt.

Vi vet vad vi behöver göra. Nu gäller det bara att också göra det.

Jag listar sakerna i prioritetsordning, vilket inte är lätt. Det är så mycket som behöver göras samtidigt, omedelbart. Läget är akut. Men att vi prioriterar, innebär inte att vi måste avsluta en sak innan vi börjar med nästa.

  • Återställa våtmarkerna. Det går snabbt, och är förhållandevis billigt. Sen kan de lagra koldioxid i lugn och ro, medan vi jobbar med annat.
  • Sen är det så mycket som behöver göras samtidigt, att jag lägger det på samma punkt: En kraftig, nationell utbyggnad av kollektivtrafiken, så alla i hela landet ska ha möjligheten att välja bort bilen. Alla kommer inte ha möjlighet att köpa en elbil. Men i takt med att den fossila biltrafiken fasas ut, så måste alla kunna ta sig till arbetet.
    En utfasning av den fossila personbilstrafiken. Vi börjar i storstäderna som redan har en hyfsad kollektivtrafik.
    Ett temporärt förbud för allt kommersiellt fiske för att ge bestånden en chans att återhämta sig. Kustfiskarna kompenseras ekonomiskt.
    Ett förbud mot kalhyggen.
  • En kraftig utbyggnad av elkraft, genom vind och solkraft. Ökad stimulans av vätgasutveckling. Här är det viktigt att förhindra att lokala politiker obstruerar. Svensk energipolitik ska bedrivas nationellt, inte lokalt. Elen är en allmänning.
  • Straffskatt på importerade konsumtionsvaror. Vi ska inte exportera utsläpp till fattiga länder. Vi ska stimulera inhemsk produktion av hållbara konsumtionsvaror, och lära oss äta efter säsong.

Den här listan skulle kunna göras hur lång som helst, men vi nöjer oss här. Det är en bra start.

Skolan

Egentligen är det inte så svårt.

Nu har visserligen marionettregeringen har gjort det onödigt svårt genom att ge vård, skola, och omsorg mindre än en tredjedel av anslagen som behövs för att upprätthålla dagens eländiga standard. Men när det gäller skolan, så finns det annat att göra i väntan på adekvat finansiering.

  • Differentiera skolpengen. Att friskolorna får betalt för ett arbete de inte utför är absurt. En återgång till 85% av skolpengen för friskolorna skulle frigöra pengar till den kommunala skolan, och minska friskolekoncernernas incitament för att etablera sig.
  • Ge kommunerna vetorätt över nyetablering av skolor i kommunerna. Det är en uppgift som idag ligger på Skolinspektionen. En uppgift de bevisligen inte klarar av.
  • Återinför lönetariffer för lärarna, där erfarenhet och kompetens premieras. Med individuell lönesättning, så tvingas lärarna hoppa på det ena meningslösa, tidskrävande hittepåprojektet efter det andra.
  • Reglera undervisningstiden och antal elever per lärare.
  • Gör det fria skolvalet fritt på riktigt. Förbjud kösystem.
  • Låt staten administrera skolpengen i stället för att diverse kommunalpolitiker ska använda skolan som budgetregulator.

Det finns fler saker som behöver åtgärdas, men vi stannar där idag.
Vi vet vad vi behöver göra. Nu gäller det bara att också göra det. Men vi behöver er hjälp.

Sjukvården

Egentligen är det inte så svårt… Det har jag haft som rubrik till både klimatet och skolan. Nu tänkte jag avsluta våra tre prioriteringsområden med sjukvården. Men det känns konstigt att skriva ” Egentligen är det inte så svårt”, för det kommer att bli jättesvårt de närmaste 4 åren.

Marionettregeringen har slaktat välfärden i deras första budget. Det krävs minst 20 miljarder för att kunna bibehålla den erbarmligt dåliga standard vi har nu. Alltså inga förbättringar, men heller inga försämringar. Men marionettregeringen ger vård, skola och omsorg 6 miljarder!

För sjukvården innebär det att 15 000 tjänster tas bort!

Först tystnade applåderna…nu försvinner finansieringen.

Vad kan vi då göra i väntan på en bättre regering? När det gäller skolan, så finns i alla fall strejkvapnet, även om facken idag verkar fokusera på medlemsvärvning genom förmånliga privata sjukvårdsförsäkringar.

Som mest kan man väl hoppas på modiga skyddsombud som beordrar skyddsstopp när det blir för jäkligt för både patienter och personal.

Varför slaktar då marionettregeringen sjukvården? Svaret heter privatiserad sjukvård. det finns ”entreprenörer” som väntar i kulisserna på en chans att  ta över.

Nya partier i riksdagen med bibehållen integritet,   skulle innebära att kommuner och regioner får de medel de behöver, plus ytterligare 1 procent för att reparera eländet som marionettregeringen och tidigare regeringar har orsakat.

Om Mats Leijon

Gubbe som irriteras av orättvisor. Känns onödigt med sånt. Som att cykla på trottoaren när det finns cykelbana bredvid. Envisas med att tänka själv. Debatterar gärna men inser också behovet av samtal. Feminist blev han nästan av en olyckshändelse.
Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar